DSCF1

Składniki:

2 podwójne filety z kurczaka
250 g prawdziwków świeżych lub mrożonych
garść prawdziwków suszonych
50 g masła
2 duże cebule
2 łyżki mąki
ulubione przyprawy do kurczaka, u mnie:
pieprz, sól
bazylia
oregano
zioła prowansalskie
papryka słodka mielona
pikantna przyprawa do kurczaka
pieprz Cayenne

DSCF3

Wykonanie:

Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 4 większych kawałków z podwójnego fileta (możemy je również rozbić na mniejsze kawałki, czynimy to wg uznania). Następnie rozbijamy mięso delikatnie tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron i odkładamy na chwilę. W tym czasie rozpuszczamy masło (1 łyżkę zostawiamy do podsmażenia cebuli) na patelni i mięso podsmażamy z dwóch stron na rumiany kolor. Mięso przekładamy na talerz.

1Prawdziwki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki lub plastry (czynimy to według uznania). Suszone prawdziwki moczymy w wodzie i kroimy w większą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cebulę i dusimy do momentu aż cebula się zarumieni, dodajemy wtedy grzyby świeże i suszone i smażymy aż puszczą wodę, dodajemy wtedy podsmażone wcześniej mięso i podlewamy wodą tak by mięso się zakryło. Dusimy to pod przykryciem około 30 minut. Na samym końcu smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę pszenną rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i stopniowo wlewamy do mięsa. Dusimy wszystko przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia i podajmy z ulubionymi dodatkami. Dla nadania aromatu możemy również dodać bulionetkę o smaku grzybowym.

DSCF4