DSCF3

Składniki:
15-20 gniazd makaronu nitki
150 g sera żółtego startego
Farsz mięsny:
500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
1 jajko
2 cebule
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Sos śmietanowy:
1/2 l śmietany kremówki 36%
1/2 l wody
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 czubate łyżki majonezu
2 płaskie łyżki maki pszennej
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, oregano, czosnek granulowany

DSCF1Wykonanie:

Składniki na farsz przełożyć do miski, doprawić do smaku i zagnieść dokładnie do momentu połączenia się ze sobą składników. Gniazda makaronowe ułożyć w szkle żaroodpornym lub innym naczyniu do zapiekania w piekarniku. Z mięsa tworzyć kulki i wkładać do każdego gniazda, lekko dociskając aby tworzyło jedność. Gdy mamy już to zrobione to na samym końcu przygotowujemy sos śmietanowy.

sa

Wszystkie składniki na sos bardzo dobrze wymieszać ze sobą, aby nie powstały żadne grudki. Zalewamy nim gniazda makaronowe, posypujemy starym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy to przez 45 minut. Szkło żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i w taki sposób pieczemy. 10 minut przed końcem zdejmujemy folię. Sos podczas pieczenia musi stać się gęsty. Jeżeli tak nie jest to wydłużamy czas pieczenia.

DSCF3Inspiracja