DSCF2

Składniki na blachę o wymiarach 25×35:

Masa lion:
3 duże batony Liony w ciemnej czekoladzie
3 duże batony Liony w białej czekoladzie
750 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36%
4 śmietan fixy

Masa śmietanowa:
450 ml śmietany kremówki 36%
2 śmietan fixy
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
8 paczek herbatników petit beurre (o maślanym posmaku)
1 puszka gotowej masy krówkowej
1/2 mlecznej czekolady do dekoracji
1/2 białej czekolady do dekoracji

DSCF3

Wykonanie:

Ponieważ jest to ciasto, które nie wymaga pieczenia biszkoptu pierwszą czynnością, do której przystępujemy jest przygotowanie kremu lion . Mascarpone, śmietankę i śmietan fixy wlewamy do miski i miksujemy robotem na najwyższych obrotach aż składniki połączą się ze sobą i gdy zaczną tworzyć gęstą konsystencję zmniejszamy obroty na niższe i miksujemy przez około 5 minut aż masa stanie się bardzo gęsta, zaczną się tworzyć na niej wzory. Batony kroimy w plastry i dodajemy do kremu, miksujemy jeszcze chwilkę, Az wszystkie składniki połączą się ze sobą tworząc jednolitą konsystencję.

Przygotowujemy masę śmietanową. Śmietanę ubijamy do momentu aż zgęstnieje, dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Miksujemy tak długo aż śmietana będzie bardzo gęsta.
lion

Na dnie blachy układamy warstwę herbatników, na którą wykładamy gotową masę krówkową (masa krówkowa będzie się lepiej rozcierała, gdy przed wyłożeniem wstawimy na chwilkę puszkę do gorącej wody), kajmak przykrywamy warstwą herbatników, na które wykładamy masę Lion, przykrywamy to herbatnikami i wykładamy masę śmietanową. Czekoladę ścieramy i posypujemy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez minimum 5 godzin przed podaniem, najlepiej jest przygotować ciasto dzień prędzej.

DSCF1

Inspiracja
Przepis delikatnie zmodyfikowane dla własnych potrzeb.